За потребите на ОУД ,,Лазар Лазаревски" Велес поставени се сончеви колектори.

Со поставувањето на сончеви соларни колектори преку кои ќе се обезбедува топла вода, ќе се редуцираат трошоците, односно ќе се штеди енергијата. Овој проект е доказ дека ОУД ,,Лазар Лазаревски" Велес континуирано посветува големо внимание на енергетската ефикасност, на ефектите и потребата од заштеда на енергија, со цел подобрување на условите за престој и учење на учениците во Домот, односно на подобрување на ученичкиот стандард.

19.04.2019
ПОДОБРУВАЊЕ НА УСЛОВИТЕ ЗА ПРЕСТОЈ НА УЧЕНИЦИТЕ ВО ОУД ,,ЛАЗАР ЛАЗАРЕВСКИ" ВЕЛЕС!

Денес, 10.04.2019 год. во просториите на ОУД „ Лазар Лазаревски “ - Велес, пристигна новиот мебел со кој ќе се подобрат условите на учениците кои престојуваат во Домот. 
Маскенбал

Денот на шегата 1-ви Април, беше одбележан и од учениците сместени во ОУД „ Лазар Лазаревски“ - Велес со забава под маски.
ОДБЕЛЕЖАН ДЕНОТ НА ПРОЛЕТТА И ЕКОЛОГИЈАТА ВО ОУД „ЛАЗАР ЛАЗАРЕВСКИ“ ВЕЛЕС!

Согласно програмскиот календар за работа на ОУД „Лазар Лазаревски“ Велес, и оваа година Денот на пролетта и екологијата -21-ви Март беше одбележан со бројни еко-активности, со што придонесе за развивање на еколошката свест кај учениците и вработените.
Денес, 13.02.2019 год.  во ОУД "Лазар Лазаревски" се "ОСМЕЛИЈА ДА МИСЛАТ" ученичките од четвртата воспитна група.
Во рамките на Дебатниот клуб се дебатираше на тема "Дали ЈАС можам да го променам светот." Повеќе ученички се согласија дека тоа е невозможно, но дебатата доведе до заклучок дека не е така. Секое дете може да почне со подобрување на својот микро свет, можеби својата соба, улица, дом..., па светот се собите, улиците, домовите на сите нас на планетава. Така ќе го започнеш процесот, а животот е пред тебе...
Денес, 22.12.2018 година, во СМУГС „Панче Караѓозов“ Скопје, беа одржани квалификации во шах, каде и машката и женската екипа на ОУД „Лазар Лазаревски“ Велес освоија трето место.
Честитки до сите!
Доделување на благодарници и симболични награди за учениците - готвачи, кои учествуваа на натпреварот во готвење со хуманитарен карактер. 
Огромна благодарност до учесниците, без чиј труд сето ова немаше да биде успешно !

20.12.2018 год.
Денес, 15.12.2018 год. (сабота) во ДУЦОР ,,Партенија Зографски" Скопје се одиграа квалификации во пинг-понг. 
Учениците од ОУД ,,Лазар Лазаревски" Велес освоија I место (женска конкуренција) и III место (машка конкуренција), со што обезбедија пласман за Домијада.
Честитки до учениците и нивниот ментор.
Дел од учениците сместени во ОУД „ Лазар Лазаревски “ Велес, заедно со директорот и воспитувачите, денес 14.12.2018 година, донираа храна и останати средства за бездомните кучиња во Велес.
Средствата за храната беа собрани од учениците сместени во Домот, на претходно одржан натпревар во готвење со хуманитарен карактер.
На натпреварот учениците - готвачи ги покажаа своите способности во подготвување на слатки. 
По повод 3 Декември-Меѓународниот ден на лицата со посебни потреби,на ден 04.12.2018 година (вторник) во ОУД ,,Лазар Лазаревски" Велес се одржа промоција на новата книга од Зорица Палитова со наслов ,,Мојот живот".
Честитки!
Во рамките на Домската спортска лига, на ден 27.11.2018 год. (вторник) се одиграа натпревари од третото коло во баскет, помеѓу екипите и се постигнаа следните резултати:
прв натпревар:
Екипа: Падни па нестани - 12
Екипа: Снајперисти - 10

втор натпревар:
Екипа: Алкатрас - 11
Екипа: Тешкаши - 7

трет натпревар:
Екипа: Продужен кабел - 10
Екипа: Бате Мански - 12

четврт натпревар:
Екипа: Брзи и бесни - 7
Екипа: Стојаково - 11
Денес,20.11.2018 год., во ОУД ,,Лазар Лазаревски“ Велес, е формиран дебатен клуб, за кој членовите - ученици кои се сместени во Домот се договорија да работи под името „Осмели се да мислиш“. Дебатите ќе се одвиваат секој втор понеделник, на различни теми за кои ќе се договараат самите ученици. За почеток, беше договорено да се дебатира на тема „ Интернат - убаво место за живеење или можеби не“. Дебатата е интелектуален спорт во кој учествуваат тие што сакаат да го развиваат својот ум, да добиваат нови информации, да ги збогатуваат своите знаења и да се однесуваат критички кон истите. 
„ Подобро е да се дебатира за одредено прашање па и да не се реши, отколку да се реши без да се дебатира.“ - Жозев Жубер 1754 - 1824.
На ден 14.11.2018 година (среда) со почеток во 19:00 часот во Народниот театар - Велес се одржа поетски перформанс по стиховите од книгата ,,Сјајна ѕвезда со лавовска грива" на Н.Е. Амбасадорот на Република Словенија во Република Македонија г-дин Милан Јазбец во режија на Весна Димитрова-Бобевски. 
После перформансот беше организиран кетеринг, кој го подготвија учениците сместени во ОУД ,,Лазар Лазаревски" Велес.
По повод Денот на ослободувањето на Велес, на ден 08.11.2018 година (четврток) во трпезаријата на ОУД „Лазар Лазаревски“ Велес се одржа кулинарски натпревар помеѓу учениците-готвачи кои престојуваат во Домот. Натпреварувачите приготвија неколку видови на слатки, а истите можеа да се купат по симболични цени. Собраните средства од продажбата ќе бидат донирани.
Поетски караван во ОУД „ Лазар Лазаревски“ Велес 
Свечена програма по повод одбележување на Патрониот празник на ОУД ,,Лазар Лазаревски" Велес одржана на 30.10.2018 година
По повод Патрониот празник на Домот, ОУД „Лазар Лазаревски“ Велес организираше турнир во шах и пинг-понг за учениците-средношколци сместени во ученичките домови во Република Македонија. Турнирот се одржа на ден 25.10.2018 година (четврток), во просториите на Домот.
• ПИНГ ПОНГ

- I место Фонче Мурџески ДУЦОР „Партение Зографски“ Скопје
- II место Кристијан Јаковлески ДУЦОР„Партение Зографски“ Скопје
- III место Александар Манев ОУД „Лазар Лазаревски“ Велес
• ШАХ
- I место Дамјан Георгиевски ДУЦОР „Партение Зографски“ Скопје
- II место Александар Стојанов ОУД „Лазар Лазаревски“ Велес
- III место Благица Наумчева ОУД „Лазар Лазаревски“ Велес
Честитки за сите ученици и нивните ментори
Со оддавање почит кон нашиот Патрон Лазар Лазаревски,со положување на свежо цвеќе, на 25.10.2018 година започнаа активностите по повод одбележувањето на Патрониот празник на Домот.

Почитувани родители, драги пријатели! Ве покануваме да ја проследите и свечената програма која ќе се одржи во Салата ,,Бели Мугри" на ден 30.10.2018 год. (вторник) со почеток од 19:00 часот.
По повод Патрониот празник на Домот, ОУД „Лазар Лазаревски“ Велес организираше турнир во шах и пинг-понг за учениците-средношколци сместени во ученичките домови во Република Македонија. Турнирот се одржа на ден 25.10.2018 година (четврток), во просториите на Домот.
• ПИНГ ПОНГ

- I место Фонче Мурџески ДУЦОР „Партение Зографски“ Скопје
- II место Кристијан Јаковлески ДУЦОР„Партение Зографски“ Скопје
- III место Александар Манев ОУД „Лазар Лазаревски“ Велес
• ШАХ
- I место Дамјан Георгиевски ДУЦОР „Партение Зографски“ Скопје
- II место Александар Стојанов ОУД „Лазар Лазаревски“ Велес
- III место Благица Наумчева ОУД „Лазар Лазаревски“ Велес
Честитки за сите ученици и нивните ментори
ОУД ,,ЛАЗАР ЛАЗАРЕВСКИ" ВЕЛЕС - ДЕЛ ОД ПРОМОЦИЈАТА НА СТИХОЗБИРКАТА ,,ИЗВОРИ ВО ЖИВОТОТ" ОД БОЖИДАР ЈОВИЌ

На ден 24.10.2018 година во Ликовниот салон во Велес беше одржана промоција на стихозбирката „Извори на животот“ од Божидар Јовиќ, на која присуствуваа и дел од учениците сместени во ОУД „Лазар Лазаревски“ Велес.
 
Проекција на филм 

Со цел исполнување на слободното време на учениците сместени во ОУД „ Лазар Лазаревски“ Велес, започнувајќи од 17.10.2018 година се проектира филм по избор на самите ученици. Проекцијата на филм се одржува преку една среда. Прв филм кој беше проектиран, по избор на учениците беше филмот „Forever my girl". 
ВО ОУД,,ЛАЗАР ЛАЗАРЕВСКИ" ВЕЛЕС ОДБЕЛЕЖАН СВЕТСКИОТ ДЕН НА ЗДРАВАТА ХРАНА

По повод 16-ти Октомври, Светскиот ден на здравата храна,учениците заедно со својот одговорен воспитувач денеска активно се вклучија во одбележување на 
денешниот ден. Учениците изготвија Еко-пораки за здрава храна, а со литературно читање беше укажано значењето на здравата храна и правилните навики како и формирање на здрави ставови за она што треба да се јаде.
Домска Спортска Лига во ОУД „Лазар Лазаревски“ Велес

На ден 10.10.2018 година, започна да се одржува Домска спортска лига во ОУД „Лазар Лазаревски“ Велес помеѓу учениците кои престојуваат во домот, а ќе се одржуваат натпревари во фудбал, баскет, пинг понг и шах. Прв натпревар кој беше одржан беше во пинг-понг.
Домско радио 

Започнувајќи на 10.10.2018 ( среда ), во ОУД „ Лазар Лазаревски“ Велес почна да се емитува Домско радио. Емисијата содржи повеќе рубрики кои се подготвени од група ученици сместени во домот. Домското радио се емитува секоја втора среда. 
Спортско рекреативни игри на ден 03.10.2018
Сончевиот октомвриски ден, дел од учениците во ОУД „Лазар Лазаревски“ Велес-го искористија за да се приклучат на спортско-рекреативните игри
 за учениците со посебни образовни потреби по покана од ПОУ„Маца Овчарова“ Велес, во соработка со ПОУ„Иднина“ Скопје и ПОУ„Д-р Златан Сремец“.
На ден 02.10.2018 год. во Ликовниот салон во Велес беше отворена изложбата на дела ,,Живееме, танцуваме, тагуваме“ од ликовниот уметник
Моника Десоска Каргова, на која учество земаа и дел од учениците сместени во ОУД ,,Лазар Лазаревски" заедно со својот одговорен воспитувач.
Делата од изложбата, масло на платно и картон, не заведуваат со минималистичко претставување на фигурите, кои танцуваат, разговараат и ненаметливо ни ја раскажуваат приказната.  Моника Десоска Каргова има реализирано повеќе самостојни и групни изложби,а за нејзиното творештво има добиено повеќе награди.
УЧЕНИЦИТЕ ОД ОУД,,ЛАЗАР ЛАЗАРЕВСКИ" ВЕЛЕС ВО ПОСЕТА НА ИЗЛОЖБАТА НА АГРОН САЛИУ!
На ден 18.09.2018 година (вторник), група на ученици од ОУД,,Лазар Лазаревски" Велес заедно со својот воспитувач беа во посета на изложбата на дела од уметникот Агрон Салиу.
Уметникот се претстави пред велешката публика со 35 дела соединети во еден наслов „Ризница од вредности и значења“.  Неговите портрети од изложбата сведочат за големите креативни можности на овој млад сликар, кој веќе го формирал и остава трага на својот уметнички израз.

КОНКУРС

за прием на ученици во јавните ученички домови во Република Македонија за учебната 2016/2017 година

Врз основа на член 27 од Законот за ученичкиот стандард (“Службен весник на Република Македонија” број 52/05, 117/08, 17/11, 135/11, 15/13, 41/14, 146/15 и 30/16), Правилникот за начинот и постапката за прием на учениците во јавните ученички домови („Службен весник на Република Македонија“ број 55/10, 49/11, 50/15 и 59/16) и Правилникот за начинот на остварување на правото за сместување во ученички дом за учениците во спортска академија бр.20-6066/1 од 22.03.2016 година, МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ОБРАЗОВАНИЕ И НАУКА распишува

К О Н К У Р С
за прием на ученици во јавните ученички домови во Република Македонија за учебната 2016/2017 година


Во учебната 2016/2017 година во јавните ученички домови ќе се примаат за сместување и исхрана ученици од средното образование и тоа:

Реден број

УЧЕНИЧКИ ДОМ

ГРАД/ОПШТИНА

Број на легла

за учебната 2016/2017 година

Вкупно

за I година

за II година

за III година

за IV година

1

"Мирка Гинова"

Битола

273

76

62

75

60

2

“Лазар Лазаревски”

Велес

221

41

72

62

46

3

“Бранко Станоевиќ”

Гостивар

200

77

41

42

40

4

“Крсте П. Мисирков”

Кавадарци

100

40

30

15

15

5

“Проф. Мијалковиќ”

Куманово

120

30

30

30

30

6

“Митко Пенџуклиски”

Кратово

45

15

10

10

10

7

"Боро Менков"

КриваПаланка

84

30

20

19

15

8

“Св.НаумОхридски”

МакедонскиБрод

70

20

20

16

14

9

“Ванчо Питошески”

Охрид

125

36

47

22

20

10

“Кочо Рацин”

Свети Николе

106

46

20

20

20

11

“Димитар Влахов”

Струмица

86

18

24

24

20

12

“Браќа Миладиновци”

Струга

140

50

30

30

30

13

“Здравко Цветковски”

Скопје

396

90

76

108

122

14

“Д-р ПанчеКараѓозов”

Скопје

103

22

34

29

18

15

"Св. Наум Охридски"

Скопје

75

30

25

20

0

16

“ДимитарВлахов”ЗРО

Скопје

90

25

25

20

20

17

“ПартениеЗографски”

Скопје

220

74

41

60

45

18

“Искра”

Штип

96

40

32

24

         0

 

• Приоритет при прием на ученици во јавните ученички домови ќе имаат ученици запишани во I, II, III или IV година во државното средно училиште Спортската академија во Скопје и дисперзираните паралелки на ова училиште во другите градови на Република Македонија.


I. УСЛОВИ ЗА ПРИЕМ

Право на прием во јавните ученички домови имаат ученици кои ги исполнуваат следните услови:

1. Да се запишани како редовни ученици во средното образование во учебната 2016/2017 година;
2. Да се државјани на Република Македонија;
3. Да се запишани на наставен план и програми кои не се застапени во општината, односно градот Скопје каде ученикот има постојано место на живеење;
4. Училиштето во кое ученикот е запишан да е одалечено најмалку 25 километри од постојаното место на живеење и да има организирано јавен превоз;
5. Училиштето во кое ученикот е запишан да е одалечено најмалку 10 километри од постојаното место на живеење и нема организирано јавен превоз.

I. 1.

Право на прием во јавните ученички домови имаат ученици запишани во Спортската академија во Скопје, кои ги исполнуваат следните услови:

1. Да се запишани како редовни ученици во Спортската академија во Скопје во учебната 2016/2017 година;
2. Да се државјани на Република Македонија;
3. Да се со место на живеење различно од местото во кое е Спортската академија и ако во местото во кое ученикот живее не се реализира наставен план за спорт за кои ученикот е запишан.


I. 2.

Ученикот може да конкурира за сместување во ученички дом надвор од местото на живеење на ученикот и за ученик за кој во неговото место на живеење се реализира наставен план за спорт за кој ученикот е запишан, и тоа ако:

- има потреба од тренинзи на ученикот по избраниот спорт, за што доставува потврда од спортската академија во која е запишан,

- ученикот е член на национална спортска репрезентација по избраниот спорт, за што доставува потврда од националната спортска репрезентација во која е член, и/или

- родителот, односно старателот во текот на школувањето на ученикот, го сменил местото на живеење, односно местото на престојување, за што доставува соодветен доказ од надлежен орган на управата.

II. НАЧИН И РОК ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ

Учениците, кои конкурираат во првиот уписен рок, комплетната документација ја доставуваат од 29.06.2016 година до 08.07.2016 година во домот каде што бараат сместување.

Учениците, кои конкурираат во вториот уписен рок, комплетната документација ја доставуваат од 22.08.2016 година до 30.08.2016 година во домот каде што има слободни места после првиот уписен рок.

Учениците кои од претходната учебна година престојувале во ученички дом, комплетната документација треба да ја достават најдоцна до 06.07.2016 година до соодветниот дом.

Учениците, кои од претходната учебна година престојувале во домот, а се упатени на поправен испит, комплетната документација треба да ја достават најдоцна до 31.08.2016година до соодветниот дом.

III. ПОТРЕБНИ ДОКУМЕНТИ

1. Пријава;

2. Потврда од училиштето за средно образование дека е редовен ученик;

3. Копии од свидетелства за завршено образование од претходните учебни години (учениците кои се запишуваат за прв пат во задолжителното средно образование доставуваат копии од свидетелствата од VI, VII, VIII и IX одделение);

4. Изјава од родител-старател на ученикот за бројот на членови во семејството;

5. Потврди за сите остварени приходи на членовите во семејството (потврда за последно исплатена месечна нето плата, последен чек од пензија или решение за остварување на правото за користење на социјална помош), умреница за починат родител, доколку се невработени родителите да достават потврда од Агенцијата за вработување од надлежната општина; Потврда за брат/сестра (доколку е ученик/студент се доставува потврда од училиште/ факултет, доколку се вработени се доставува потврда од Агенцијата за вработување од надлежната општина, за предучилишна возраст се доставува копија од извод на родените);

6. Медицинска потврда од матичен лекар за здравствената состојба на ученикот;

7. Изјава од родител-старател на ученикот дека во целост ќе ги подмири трошоците за евентуално направените штети од страна на ученикот и

8. Копија од уверение за државјанство на Република Македонија.

Потребните документи-обрасци (за точките 1, 4 и 7) за учество на Конкурсот, кандидатите може да ги добијат во јавните ученички домови и на официјалната интернет страна www.mon.gov.mk, каде е објавен Конкурсот.

III.1

За редовните ученици запишани во спортска академија:

1. Пријава;

2. Потврда од Спортската академија дека е редовен ученик (за ученици од втора, трета и четврта година средно образование, а учениците кои се запишуваат за прв пат во спортска академија оваа потврда ќе ја достават по уписот во спортската академија);

3. Изјава од родител-старател на ученикот дека во целост ќе ги подмири трошоците за евентуално направените штети од страна на ученикот и

4. Доказ за државјанство на Република Македонија.

Потребните документи-обрасци (за точките 1 и 3) за учество на Конкурсот, кандидатите може да ги добијат во јавните ученички домови и на официјалната интернет страна www.mon.gov.mk, каде е објавен Конкурсот.

Учениците запишани во Спортската академија во Скопје кои конкурираат согласно точка I.2 од овој Конкурс дополнително доставуваат:

1. потврда од спортската академија дека ученикот има потреба од тренинзи на ученикот по избраниот спорт;

2. потврда од националната спортска репрезентација дека ученикот е член, и/или

3. доказ од соодветен орган дека родителот, односно старателот во текот на школувањето на ученикот, го сменил местото на живеење, односно местото на престојување.

 

IV. НАЧИН И ПОСТАПКА ЗА ПРИЕМ

Начинот и постапката за прием на учениците во јавните ученички домови, како и условите за сместување и исхрана се регулираат согласно Законот за ученичкиот стандард и Правилникот за начинот и постапката за прием на учениците во јавните ученички домови.

Комисијата од член 10 став 2 на горенаведените правилници е должна да:

- утврди дали наставните планови и програми на кои се запишал ученикот-кандидат се изучуваат во општината од каде што доаѓа ученикот-кандидат (со исклучок на учениците со посебни образовни потреби);

- за учениците запишани во спортска академија да изврши проверка дали во местото во кое живее ученикот не се реализира наставен план за спорт за кој ученикот е запишан;

- изготви ранг-листа на пријавените кандидати со точно пресметани бодови (со исклучок на учениците со посебни образовни потреби), при што максималиот број на бодови да изнесува 100, од кои кандидатот може да оствари најмногу 40 бодови за остварениот успех од претходните учебни години (за ученици од I година се зема остварениот успех од VI, VII, VIII и IX одделение), до 25 бодови за оддалеченоста од местото на живеење до местото на школување, до 10 бодови за примерно поведение на кандидатот од претходните учебни години, до 25 бодови за вкупно остварените приходи од потесното семејство на кандидатот (последна исплатена месечна плата, пензија или социјална помош на родителите-старатели на кандидатот и слично, во однос на просечно исплатената месечна нето плата по вработен во Република Македонија за последните три месеци утврдена од Државниот завод за статистика); Оваа ранг листа со целокупната доставена документација од сите кандидати да ја достави до Министерството ;

- изготви и достави до Министерството конечен список на примени ученици, на кои се добива одобрение-согласност од Министерството за образование и наука;

- изготви решенија со образложение за одбиените кандидати и истите да ги достави до кандидатите.

Резултатите од Конкурсот по првиот уписен рок ќе се објават на огласната табла на домот најдоцна до 22.07.2016 година.

Резултатите од Конкурсот по вториот уписен рок ќе се објават на огласната табла на домот најдоцна до 31.08.2016 година.

На домот може да му се издаде одобрение-согласност од Министерството за образование и наука за конечен список на примени ученици најмногу до три пати.

Учениците, кои ќе бидат примени за сместување и исхрана во дом, сами ќе ги подмируваат трошоците за превоз од-до постојаното место на живеење.

Доколку предвидените места од II година, III година или IV година не се пополнат со ученици од соодветната година, истите може да се пополнат со ученици од I година доколку ги исполнуваат условите од овој конкурс, и обратно доколку предвидените места од I година не се пополнат со ученици, истите може да се пополнат со ученици од II година, III година или IV година доколку ги исполнуваат условите од овој конкурс.

Доколку слободните капацитети во јавните ученички домови не се пополнат и заради економска оправданост, конкурсот останува отворен за пополнување на слободните места со студенти во согласност со Правилник за начинот и постапката за прием на студентите во државните студентски домови („Службен весник на Република Македонија“ број 89/13 и 98/13).

Вселувањето на примените ученици започнува од 31 август 2016 година.

 
 
Потребни документи: